CAB - 01/03/2021

Laat ons zachtjes de deuren van het jaar 2020 sluiten en laat ons uitkijken naar wat volgend jaar ons te bieden heeft. Dit jaar zullen de gelukwensen een diepere weerklank hebben. Na de oorlog in Karabach, laat ons hopen op een duurzame vrede.

Na de pandemie die zo veel slachtoffersheeft opgeëist, laat hopen weer in goede gezondheid te mogen verkeren. En volgend op de wereld crisis, laat ons uitkijken naar een voorspoedige economie. In 2021, zijn wensen en formules van hoop niet genoeg. Wij zullen verder moeten werken en het jaar 2021 kan maar worden wat we er zelf van maken.

De raad van vertegenwoordigers van de gemeenschap zal in januari een zitting organiseren om advies uit te geven over het programma van het Comité. Het belooft een communautair programma te worden dat (nog) beter zal georganiseerd zijn, sterker en strategischer.

Een sterkere gemeenschap zal streven naar een permanent dialoog met de nationale instellingen op alle niveaus, o.a. ten voordeel van Armenië en Artsakh.

We willen ook een dialoog aangaan met andere Armeense gemeenschappen in Europa en een politieke gedachten uitwisselen met de instellingen in Armenië om deel te nemen aan het debat over de toekomst van het land.

Wij zullen in België blijven vechten tegen onverdraagzaamheid en haatdiscours. We verwachten trouwens in dit opzicht een uitspraak van het constitutionele hof naar aanleiding van stappen die wij ondernomen hebben.

Een sterkere gemeenschap betekent ook een beter gestructureerde gemeenschap waarbij zij klaar staan om actie te voeren daar de kans voor krijgen. Wij zullen vrijwilligers blijven steunen om deze doelstellingen via de gemeenschappelijke structuren te kunnen verwezenlijken.

Een sterkere gemeenschap moet aan de toekomst denken. In 2022 zal onze gemeenschap 100 jaar bestaan. En dat moet gevierd worden zoals het hoort. Wat is het profiel dat we op dat ogenblik zullen tonen aan onze Belgische landgenoten? Welke “Armeense identiteit “willen we voor onze kinderen? En hoe kunnen ze er verder aan werken?

Een sterkere gemeenschap is tenslotte een goed vertegenwoordigde gemeenschap. Wij rekenen op een massale deelname aan de volgende verkiezingen in 2022. In 2021, laten wij de toekomst samen voorbereiden!

Nicolas Tavitian,

Voorzitter van het Comité van de Armeniërs van België