Brussel, 2 december 2020, - de Commissie voor externe betrekkingen van het Federaal Parlement van België heeft vanmiddag een resolutie goedgekeurd betreffende het conflict in Nagorno-Karabach.
Het staakt-het-vuren van 9 november heeft de ernstige problemen in de regio niet opgelost. Het is aangaande die problemen dat de commissie vandaag een duidelijk standpunt heeft ingenomen. De resolutie moet nog door de plenaire vergadering van het Parlement worden goedgekeurd. 


In dit resolutieontwerp veroordelen de parlementsleden de agressie tegen Nagorno-Karabach door Azerbeidzjan gesteund door Turkije en buitenlandse huurlingen. Zij vragen de terugtrekking van de Azerbeidzjaanse troepen uit Nagorno-Karabach en nieuwe  onderhandelingen over het statuut van de regio in het kader van  de Minsk-groep (OVSE) die moet instaan voor het respect van het recht op zelfbeschikking van de bevolking.

De resolutie vraagt met aandrang dat Turkije niet meer in dit conflict tussenkomt, een einde stelt aan een houding die de regio destabiliseert, en er mee ophoudt bevolking uit Syrië laat overkomen .

Daarentegen wensen de parlementsleden een internationale aanwezigheid in Nagorno-Karabach, om o.a. de vrede te handhaven en een onderzoek te starten naar oorlogsmisdaden . Zij verzoeken de Belgische regering  om samen met de Europese Unie bij te dragen tot de humanitaire hulp voor vluchtelingen en tot de heropbouw na de verwoestingen die werden veroorzaakt door de bombardementen.

In de tekst wordt ook gevraagd om alle nodige inspanningen te leveren om de oorlogsmisdaden te berechten  en de verantwoordelijken  te bestraffen. Tenslotte verwacht de resolutie dat de stoffelijke resten van de gesneuvelde soldaten worden uitgeleverd zoals voorzien door de Conventie van Genève.

Het Comité van de Armeniërs van België dankt de parlementsleden van de meerderheid evenals de oppositie die een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij het opstellen van deze resolutie in gezamenlijk overleg. Het voorstel werd door Michel de Maegd (MR) voorgedragen als antwoord op een resolutie die aanvankelijk in oktober werd ingediend door Georges Dallemagne (CdH),   volksvertegenwoordiger van de oppositie.  Deze twee leiders werden actief bijgestaan door o.a. de voorzitster van de Commissie van Externe Betrekkingen Els van Hof (CD&V) en door haar vicevoorzitter Samuel Cogolati (Ecolo) vanwege de meerderheid en door Peter de Roover (NV-A) vanwege de oppositie. De vertegenwoordigers van Open VLD, PS, Groen,  sp.a en Défi hebben zich ook  achter dit consensus geschaard. Alleen de vertegenwoordiger van PTB heeft zich onthouden tijdens de stemming.

Indien het Parlement deze resolutie goedkeurt in plenaire vergadering, zal worden bewezen dat het een assertieve en constructieve rol kan vervullen op internationaal vlak en tegelijk de humanistische grondwaarden van dit land hoog in het vaandel te dragen.
 
 
 
Nicolas Tavitian,
Het Comité van de Armeniërs van België
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 
 
0495 77 08 67