RTL Nieuws - 16/02

https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/tweede-kamer-erkent-expliciet-armeense-genocide-dit-valt-niet-goed-in-turkije

Het Nederlandse parlement erkent expliciet de Armeense genocide, zo blijkt uit een motie van de vier regeringspartijen. De verwachting is dat deze stap van het parlement opnieuw voor problemen kan zorgen met de Turken. "Want dit valt niet goed in Turkije", zegt verslaggever Fons Lambie.

In 1915, ten tijde van het Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering vindt dat er geen sprake was van een geplande volkenmoord. Volgens Turkije was er sprake een oorlogssituatie, en waren de Armeniërs een gevaar omdat ze met de Russische vijand samen zouden spannen. Vanuit de Turkse hoofdstad Ankara wordt dan ook steeds woedend gereageerd en gedreigd met strafmaatregelen als landen overgaan tot erkenning van genocide.

Gevoelige kwesties

De Nederlandse regering heeft de genocide nooit officieel erkend en spreekt van de 'kwestie van de Armeense genocide'. Dat blijft zo, al wil ons parlement nu wél de genocide erkennen. Dat betekent dat er straks een minister naar de herdenking in Armenië zal gaan. Dit besluit zal niet goed in Turkije vallen. Toen het Duitse parlement de genocide erkende, leidde het tot felle protesten en boze reacties uit Turkije.  Ook paus Franciscus sprak onlangs nog van de eerste genocide van de 20e eeuw. Dat leidde meteen tot een diplomatieke rel tussen het Vaticaan en Turkije.

Valt niet goed

Volgens verslaggever Fons Lambie is de relatie tussen Nederland en Turkije al slechter dan ooit, na de rel rond de Turkse minister vorig jaar. "Nederland heeft al geen ambassadeur meer in Turkije en de Turken hier ook niet. Daarom is de verwachting dat deze stap van het parlement opnieuw voor problemen kan gaan zorgen met Turkije."