Brussel, 26 april 2022 - Het Comité van de Armeniërs van België verneemt met ontzetting dat een daad van vandalisme werd gepleegd tegen het monument van de genocide van de Armeniërs, op het Henri Michaux-plein in Elsene. Het monument werd besmeurd met een belediging die op de foto duidelijk leesbaar is en drie halve maantjes.

Het Comité veroordeelt deze wandaad die gepleegd werd daags na de herdenkingen van de genocide van 1915 op zondag 24 april.

Deze actie kan enkel geïnterpreteerd worden als een uiting van vijandigheid en een poging om Belgen van Armeense afkomst te intimideren. De meesten onder hen zijn afkomstig uit families die slachtoffer waren van de genocide. De ontkenning van de Armeense genocide is inderdaad de meest voorkomende uitdrukking van sterke anti-Armeense vooroordelen die in België en elders worden verspreid en gesteund door vooraanstaanden van de Turkse Republiek en door verenigingen en volksvertegenwoordigers die ermee nauwe banden onderhouden. De tekst van de graffiti op het monument lijkt ook aan te duiden: "Fuck Paylan". Garo Paylan is een Armeense volksvertegenwoordiger in het Turkse parlement en is regelmatig het doelwit van nationalisten in dit land.

In naam van serene samenleving en de strijd tegen alle vormen van racisme roept het Comité prominenten en verenigingen op om waakzaam te zijn voor deze bijzondere vorm van aansporen tot haat die bestaat uit het negeren van de genocide van Armeniërs en vooroordelen die daaruit voortkomen. Om herhaling te voorkomen, richten we een oproep aan alle verenigingen van gemeenschappen uit Turkije om deze daad te veroordelen. Het Comité staat ook klaar om in dit perspectief samen te werken met al diegenen die ervoor openstaan.