De gemeenschap verwacht van u een woord, een antwoord, een afbeelding (foto of tekening) voor het project Sokkel en Figuren.
In 2022 zal het honderd jaar geleden zijn dat Armeense Gemeenschap van België haar eerste statuten goedkeurde.
Dit unieke gebeuren zal gevierd worden door de publicatie van een boek, onder de titel Sokkel en Figuren.
Sokkel duidt tevens op de verankering in België alsook op de binding met hun Armeense roots van de leden van de Gemeenschap.
Figuren staat voor het symbolisch in beeld brengen van leden van de gemeenschap
Jullie worden de auteurs van het boek.
Het wordt daadwerkelijk een bundel met uw getuigenissen.
Om de bijdragen een wijder draagvlak te verlenen en om de diversiteit van de Armeense Gemeenschap van België scherper in beeld te brengen, worden de getuigen onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën:
- onder de 20
- 20-40 jaar oud
-40-60 jaar oud,
- boven de 60,
-de getuigenissen van familieleden of van overleden familieleden.
Elk van deze vijf categorieën zou 20 getuigenissen bevatten.
Honderd getuigenissen dus voor honderd jaar gemeenschapsleven.
Wie kan bijdragen? Iedereen die in België heeft gewoond of woont en een (zelfs verre) voorouders heeft van Armeense afkomst. Lid zijn van een vereniging hoeft niet. Deelname aan dit project is geheel vrijblijvend.
Taalgebruik? Vrije keuze tussen Armeens, Nederlands, Frans of zelfs Engels. Indien Turks of Koerdisch kan een vertaling worden gemaakt.
Op welke manier getuigen? De vorm (bijvoorbeeld een gestructureerde tekst, een woord, een gedicht, een foto of een tekening) en de inhoud van uw bijdrage (een bibliografische samenvatting, de beschrijving van een specifieke gebeurtenis, bijvoorbeeld een huwelijk, een naturalisatie, een gemeenschapsactiviteit, een bijeenkomst) zijn volledig vrij. U kan dus vrij kiezen vrij om een tekst- of beeldmateriaal te bezorgen.
Wat zijn de beperkingen? Elke getuigenis mag niet meer bedragen dan één pagina (A4-formaat). De enige inperking is de naleving van de wet (bijvoorbeeld het respecteren van het auteursrechten als je een foto van een beschermd object overhandigt).
Wie verwerkt de getuigenissen/bijdragen? Een redactiecomité samengesteld door Aïda Kazarian, Araks Telimyan, Maral Voskertchian en Grégoire Jakhian zal ervoor zorgen dit project tot een goed einde wordt gebracht. In geval van herhalingen in de tekst of een overtal van bijdragen, zal deze commissie overgaan tot een selectie met het oog op verscheidenheid en de grootst mogelijke representativiteit (m.a.w. als er te veel getuigenissen zijn die voortkomen uit dezelfde regio of uit een vergelijkbaar professioneel of sociaal milieu).
Einddatum voor het indienen van getuigenissen / bijdragen? Ten laatste 31 mei, 2022.
Naar wie moet u uw getuigenissen / bijdragen sturen? Op het volgende e-mailadres:
Als u geen bijdrage kunt leveren, kunt u dan deelnemen aan het project? Ja. Als u niet wilt schrijven of als u niet beschikt over beeldmateriaal, wordt u geïnterviewd door een lid van de redactieraad. Vraag hiervoor gerust een interview aan via
Het project beoogt een brede en spontane en participatie.
Uw deelname is essentieel voor het slagen van dit project.
Jullie zijn stuk voor stuk een sokkel en een betekenisvolle figuur van de Armeense Gemeenschap van België.