In de lente van 2022 zal er gestemd worden om de vertegenwoordigers van de gemeenschap te benoemen. Alle Armeniërs van België kunnen er aan deelnemen. Nu deze verkiezingen naderen, is het nuttig om ons af te vragen: welk doel kunnen gemeenschapsinstellingen dienen om Armeniërs te vertegenwoordigen? En waarom moeten we op onze vertegenwoordigers stemmen?

Van meet af aan moet worden opgemerkt dat gemeenschapsinstellingen er niet alleen voor staan om het dagelijkse gemeenschapsleven te organiseren. In het hele land zorgen veel verenigingen, kunstenaars, leraren, opvoeders, maatschappelijk werkers, sporters, intellectuelen en andere functionarissen hier al voor. En dat is goed ook.  Cultuur kan alleen gedijen in diversiteit, creativiteit, emulatie en uitwisseling. De roeping van onze instellingen is daarentegen om de Armeniërs van België te vertegenwoordigen bij de instellingen van het land en in het buitenland; het gaat ook om «het bouwen van de eenheid» van de gemeenschap waar dat nodig is.

Is het nodig voor een gemeenschap als de onze om op politiek niveau te handelen? Dit is een vraag die de moeite waard is om te stellen. De recente oorlog in Artsakh heeft echter, net als andere episodes, aangetoond dat men niet kan beweren op te treden voor de Armeniërs in België zonder aanwezig te zijn op het belgische politieke terrein, zonder te spreken met onze leiders en zonder de moeite te nemen om de verwachtingen van de Armeense gemeenschap te verwoorden.

Diegenen onder ons die bijzonder belangrijk vinden om de Armeense identiteit en aanwezigheid in de diaspora in beeld te brengen, zullen het eens zijn over de noodzaak om ook de aanwezigheid van de Armeniërs van het land te versterken, om «onze eenheid op te bouwen», ten dienste van alle Armeense verenigingen en actoren en om hun projecten te verdedigen; omdat we samen sterker zijn en onze positie beter naar voren brengen. Het eeuwfeest van de gemeenschap, dat ook in 2022 zal plaatsvinden, biedt ons een uitgelezen kans om dit doel te verwezenlijken en de Armeniërs in België scherper in beeld te brengen.

Gezien de noodzaak aan een sterke vertegenwoordiging, aan wie moeten we dan de taak toevertrouwen om namens de Armeniërs van België het woord te voeren, prioriteiten te stellen, strategieën te ontwikkelen en gesprekspartners te kiezen?

De diaspora is oud en heeft al heel lang over heel de wereld gemeenschapsinstellingen. Over de hele wereld worden Armeniërs dus meestal vertegenwoordigd door grote organisaties of door traditionele Armeense politieke partijen zoals Dashnaktsutyun, Ramgavar, Hay Tad / CDCA, UGAB of zelfs de Armenian Assembly van Amerika in Washington. Ook zien we de opkomst van nieuwe organisaties. Elk van deze organisaties vertegenwoordigt een gedachtestroom, een bijzonder actieve en gemotiveerde fractie van de diaspora.

Hoewel diversiteit de meeste Armeense gemeenschappen kenmerkt, voelden een aantal van hen toch de behoefte om een unitaire vertegenwoordiging te scheppen om hun omgang met de autoriteiten van hun land meer kracht te verlenen . In Frankrijk, Nederland en andere landen zijn er nu structuren die diverse verenigingen samenbrengen, bijvoorbeeld binnen CCAF (Frankrijk) en FAON (Nederland).

In België, en in enkele andere landen, heeft de gemeenschap een democratisch verkozen Raad. Binnen deze raad wordt gedebatteerd over de stappen die moeten worden ondernomen voor de verdediging van Armenië en Artsakh of voor de strijd tegen de ontkenning van de genocide. Het is ook in deze vergadering dat strategieën worden ontwikkeld om de toekomst van de Armeense identiteit in België te versterken.

«Democratie is de slechtste regeringsvorm, met uitzondering van alle regeringsvormen die in de loop van de tijd zijn uitgeprobeerd», zei Winston Churchill. Als geen enkel systeem perfect is, heeft dat van de Armeense gemeenschap in België niets te benijden aan de alternatieven: verdeeldheid, of vertegenwoordiging door een coalitie van verenigingen.

Het is omdat we vertegenwoordiging nodig hebben, en omdat alleen democratische vertegenwoordiging legitiem en effectief kan zijn, dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zo belangrijk zijn.

Het is omdat we vertegenwoordiging nodig hebben, en omdat alleen democratische vertegenwoordiging legitiem en effectief kan zijn, dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zo belangrijk zijn.

Het blijft daarom aan al onze lezers en aan alle andere Armeniërs in het land aan te bevelen om niet te vergeten zich vóór 15 december in te schrijven voor de verkiezingen en hen uit te nodigen om zich kandidaat te stellen. Rest dan de taak om te gaan stemmen voor kandidaten die bereid zijn om dagelijks te werken en om de verantwoordelijkheid op te nemen om samen met de 29 andere leden van de algemene raad aan onze toekomst te bouwen. Gemeenschapsverkiezingen in cijfers :

4 elke 4 jaar vinden er verkiezingen plaats.

15 je moet je voor 15 december inschrijven op armencom.be/nl/deelnemen.

30 De Vergadering van Afgevaardigden heeft 30 verkozen vertegenwoordigers. Schrijf je uiterlijk als kandidaat in op 15 december op contact @armencom.be of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of per post naar:

Comité van Armeniërs van België, Gasstraat 83, 1020 Brussel. 5 er kan voor 5 kandidaten worden gestemd.