CONCERT ARMEENSE GENOCIDE ZINT TURKIJE NIET

DE TIJD 26 APRIL Bron ANP

Turkije heeft de Europese Unie gevraagd de subsidie in te trekken voor een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide. De intendant van het Duitse orkest spreekt van een 'aanval op de vrijheid van meningsuiting'.

Het Dresdner Sinfoniker wil 'Aghet' - Armeens voor catastrofe - opvoeren ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag voor de honderdduizenden Armeniërs die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen in wat nu Turkije is. Armeniërs, maar ook de Verenigde Naties, het Europees Parlement en een groot aantal landen duiden het bloedbad aan als volkenmoord door nationalisten. Turkije houdt vol dat de omgekomen Armeniërs slachtoffer waren van oorlogshandelingen.

Het Dresdense orkest wil het stuk, waaraan een Turkse, een Armeense en een Duitse componist meeschreven, niet alleen in Dresden, maar ook in Istanbul en Jerevan spelen. De Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU heeft de unie verzocht de subsidie in te trekken, maar volgens de Duitse krant de Dresdner Neueste Nachrichten blijft het agentschap het project steunen. Volgens indendant Markus Rindt heeft het EU-agentschap dat de subsidie toekent nochtans al informatie over de concerten van zijn website verwijderd.