ZWARE GEVECHTEN UITGEBROKEN IN NAGORNO KARABACH

Bastiaan Nagtegaal  nrc  2 april 2016

Het gaat volgens de regering om de meest dodelijke botsing sinds in 1994 een bestand werd getekend.

In de separatistische regio Nagorno Karabach zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zware gevechten uitgebroken tussen Armeense en Azerbajdzjaanse troepen. Het lijkt de zwaarste schending van de staakt-het-vuren in het gebied sinds het einde van de oorlog, in 1994.

Het Azerbajdzjaanse ministerie van Defensie meldt volgens persbureau AFP dat daarbij twaalf militairen uit dat land om het leven zijn gekomen. Aan Armeense zijde zijn achttien militairen gesneuveld, heeft de premier gezegd in een verklaring op televisie. De regering van de regio meldt aan persbureau AP dat bij Arzerbajdzjaanse raketbeschietingen een jongen van ongeveer twaalf jaar oud is gedood.

Nagorno Karabach is omringd door Azerbajdzjaans grondgebied, maar wordt bevolkt door veel etnische Armeniërs. De regio was tot 1994 het toneel van een oorlog waarbij zo’n 30.000 mensen om het leven kwamen. Volgens de lokale regering waren de gevechten van de afgelopen uren de zwaarste sinds in dat jaar een staakt-het-vuren werd getekend. Armenië en Azerbajdzjaan beschuldigen elkaar ervan het bestand geschonden te hebben.

De Russische president Poetin heeft de strijdende partijen, beide voormalige Sovjetlanden, opgeroepen hun gevechten te staken, heeft een woordvoerder volgens AP gezegd tegenover Russische media. De Russische ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben contact opgenomen met hun Armeense en Azerbajdzjaanse tegenhangers in een poging het conflict te sussen.