TURKSE MIDERHEDEN MISNOEGD OVER KOMST VAN PRESIDENT ERDOGAN

door © Belga/brusselnieuws.be
04/10/2015

De Tukse president Recep Tayyip Erdogan maakt zondag zijn opwachting in ons land. Dinsdag 6 oktober zal hij de tentoonstelling Europalia Turkije openen. Dan staan er ook een resem officiële bezoeken op de agenda. Organisaties van onder meer de Turkse minderheden protesteren tegen zijn komst.

Erdogan arriveert zondag met zijn echtgenote in Brussel. Volgende week wordt hij ontvangen door koning Filip zowel in Laken als op het koninklijk paleis.

Ook het federaal parlement zal Erdogan ontvangen, net als buitenlandminister Didier Reynders. Europalia wordt dinsdag officieel geopend.

Verschillende christelijke minderheden zoals de Armeense, Assyrische, Syrisch-Aramese en Grieks-Pontische, maar ook het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) vinden dat de Belgische overheden een "propagandaforum" geven aan een "negationist" die de genocide op de Armeniërs en andere minderheden ontkent.

Europalia Turkije zal een "valse lezing van de geschiedenis" zijn en de "honderdjarige herdenkingsverjaardag van de genocide maskeren", vrezen ze. De tegenstanders wijzen er ook op dat de Belgische premier Charles Michel enkele maanden geleden in de Kamer het Armeense bloedbad als een genocide bestempelde.

Erdogan zit na het verlies van de vorige parlementsverkiezingen - zijn conservatieve AKP partij verloor de absolute meerderheid en er kwam geen coalitie - opnieuw in volle kiescampagne. Sindsdien verhardde de toon en laaide het conflict met de Koerdische minderheid op, met wederzijds geweld.

De ondertekenaars van het protest wijzen er daarnaast op dat Europalia Turkije twintig jaar geleden geannuleerd werd "na de bloedige repressie van de Koerdische bevolking".

Volgens Le Soir krijgt Erdogan ook geen ontvangst op het Brusselse stadhuis omdat er onenigheid zou zijn over zijn bezoek. Ook heeft de stad geweigerd om de evenementenhal Paleis 12 vrij te geven voor een politieke meeting waarop Erdogan zou speechen.

In mei, in de aanloop naar de verkiezingen van juni, zakten 25.000 Turken nog af naar de Ethias Arena in Hasselt. Vele Turken in het buitenland stemmen voor de Turkse verkiezingen.