Persbericht van het Comité van Armeniërs van België- 27/09/2020
 
 Wij hebben vanochtend vernomen dat de Azerbeidjaanse strijdkrachten een nieuw offensief hebben ingezet bij de grens van Artsakh (Nagorno-Karabach).
 
Volgens de gezaghebbers van deze republiek werd de aanval gevoerd “langsheen de contactlijn” en werd de hoofdstad ook geraakt. Zoals voorheen, wordt deze aanval beschreven als een “tegenoffensief” terwijl er geen spoor is van een aanval.
 
In zijn toespraak in het parlement heeft de president van Artsakh, Haïk Haroutounyan vanochtend verklaard:
“Ik heb de staat van beleg en een algemene mobilisatie van de bevolking ouder dan 18 jaar uitgeroepen. Wij hebben herhaaldelijk laten verstaan dat we geen voorstanders zijn van een oorlog, maar dat we daartoe bereid moeten zijn. Deze oorlog wordt ons opgelegd en het is nu onze plicht om het vaderland en de families te beschermen.
De aftakeling van de situatie is volledig te wijten aan de militaire en politieke overheid in Azerbeidzjan. De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliev zal persoonlijk verantwoordelijk zijn van de humanitaire ramp die in de regio is ontstaan.
 
In het kader van dit offensief heeft Nikol Pashinyan, de eerste minister van Armenië, een boodschap overgebracht aan de burgerbevolking van Armenië en Artsakh (Nagorno-Karabach), alsmede aan de Armeniërs in de vier werelddelen; daarin beschrijft hij het offensief en meldt hij dat het door de strijdkrachten succesvol wordt afgewend. De militaire operatie ontwikkelt zich momenteel verder. Meer informatie zal ten gepaste tijden worden medegedeeld. Ik doe beroep op u allen om uitsluitend officiële bronnen in beschouwing te nemen en u niet te laten misleiden door desinformatie. Laat ons resoluut de Armeense staat en leger steunen in hun verdedigingspositie en zo zullen we de zege halen. “
 
Het Comité dankt de Belgische media die reeds hebben verslag hebben uitgebracht over deze situatie en vragen de media, de bevolking en de autoriteiten met aandacht de verdere evolutie van het conflict te volgen, een conflict dat zowel in België als in Europa meer aandacht verdient. Europa moet streven naar een vredige oplossing in de Kaukasus zonder, zoals het maar al te vaak gebeurt, naderhand de nadelige gevolgen te betreuren.