IMG 5847

Federatie Armeense Organisaties Nederland • FAON

PERSBERICHT
Hoge Raad bevestigt veroordeling wegens aanzetten tot geweld tegen Armeniërs
Beroep Turkse Nederlander tegen uitspraak gerechtshof door Hoge Raad verworpen
FAON verwelkomt uitspraak van de Hoge Raad

Den Haag, 14 april 2020 – De Hoge Raad heeft bij uitspraak van 14 april 2020 (zie ECLI:NL:HR:2020:638) geoordeeld dat de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden van 14 november 2018 in de zaak van heer Askin, voorzitter van Turks-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging in Den Haag, ongewijzigd blijft. Daarbij was deze in beroep veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld tegen Armeniërs. Dit oordeel was eerder, bij vonnis van 17 maart 2017, al door de Rechtbank Almelo uitgesproken.

Dit betekent dat betrokkene nu definitief veroordeeld is tot een taakstraf voor de duur van 120 uren, subsidiair 60 dagen vervangende hechtenis en tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van één maand met een proeftijd van twee jaar.

 

Achtergrond
Zoals bekend hebben Turkse organisaties op 1 juni 2014 een anti-Armeense demonstratie georganiseerd in Almelo, gericht tegen het monument op het terrein van de Armeense Kerk aldaar, ter herdenking van de slachtoffers van de Armeense genocide in 1915. Als een van de organisatoren begon veroordeelde daarbij vanaf het podium over een geheel ander onderwerp, namelijk het conflict van Karabach, in het Turks te scanderen “Karabach zal het graf van de Armeniërs worden”, waarna een menigte van een paar duizend man deze zin vele malen herhaalde.

Wegens die uitlatingen tijdens deze Turkse demonstratie in Almelo is er in 2014 vanuit de Armeense gemeenschap aangifte gedaan, m.n. door de Federatie van Armeense Organisaties in Nederland (FAON) en het Nederlands Armeens Comité voor Rechtvaardigheid en Democratie (Hay Tad).

Hoge Raad
In cassatie was door de verdediging aangevoerd dat betrokkene in zijn uitspraken niet zou hebben gedoeld op Armeniërs wegens hun ras, maar slechts op personen “die Nagorno Karabach bezet houden”. Het Gerechtshof was op dit punt van mening dat de uitspraken gericht zijn tegen alle Armeniërs. In de context van de demonstratie tegen het herdenkingsmonument voor de Armeense genocide, betekent dit, aldus het Hof, het aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Armeniërs wegens hun ras. De Hoge Raad acht deze zienswijze van het Hof juist, en heeft het beroep van betrokkene dan ook verworpen.

De Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) verwelkomt de uitspraak van de Hoge Raad, waarmee bijna 6 jaar na dato, de agressie jegens de Armeniërs van Turks-Azerbeidzjaanse kant een halt wordt toegeroepen.

De FAON hoopt dat het OM in het vervolg ook uit eigener beweging alert zal reageren uitingen van haat tegen Armeniërs, met name van de kant van Turkse en Azerbeidzjaanse Nederlanders.