Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme heeft zich in een communiqué verheugd over de ondertekening van twee akkoorden door Armenië en Turkije, gisteren in Zurich.

Bilaterale relaties
"Met het eerste protocol worden diplomatieke relaties aangeknoopt tussen beide landen. Het tweede protocol betreft het uitbouwen van de bilaterale relaties, onder meer het openen van de grenzen en het opstarten van een wetenschappelijke dialoog over de historische dimensie van het Turks-Armeense geschil".

Duurzame verzoening

De minister moedigt de beide nationale parlementen van deze landen aan de teksten zo snel mogelijk te ratificeren en zo de basis te creëren voor een effectieve toepassing ervan. "Ik ben er van overtuigd dat een integrale toepassing van deze akkoorden een duurzame verzoening mogelijk maakt tussen Turkije en Armenië, na decennia van wederzijds wantrouwen en onenigheid", aldus de minister.

Vreedzame oplossing
Leterme sprakt ook de hoop uit dat "de normalisering van de Armeens-Turkse relaties zal bijdragen tot een positieve dynamiek die alle acteurs in de regio er zal toe aanzetten hun inspanningen te verhogen voor de vreedzame oplossing van de conflicten die hen verdelen, met inbegrip van de Nagorno-Karabach kwestie." (belga/ep)

11/10/09