knack.be  27 juni 2015  
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft uitgehaald naar premier Charles Michel (MR), die donderdag in het Belgisch parlement de Armeense genocide tijdens Wereldoorlog I door het Ottomaanse Rijk heeft erkend.


Michel zei dat de "tragische gebeurtenissen" die tussen 1915 en 1917 hebben plaatsgevonden in het Ottomaanse Rijk "als een genocide moeten worden bestempeld" en dat dit ook het standpunt van de Belgische regering is.


Maar volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het "noch aanvaardbaar noch gerechtvaardigd" dat de Belgische leider de kwestie politiseert. In Turkije wil men het woord genocide niet in de mond nemen.Ankara waarschuwt voor gevolgen voor de relaties van Turkije met de Europese Unie.Eerder dit jaar riep Turkije al zijn ambassadeurs uit Oostenrijk, Brazilië, Luxemburg en het Vaticaan terug nadat die landen ook van een Armeense volkerenmoord hadden gewag gemaakt.De kwestie ligt gevoelig in Turkije, maar ook bij de Turkse gemeenschap in ons land. Onlangs nog zette CDH Brussels parlementslid Mahinur Özdemir uit de partij, omdat ze de Armeense genocide niet wilde erkennen.Daarop volgde ook een reactie vanuit Turkije.

Zo kwam de dochter van president Erdogan kwam actief tussenbeide bij de Belgische consul-generaal om te eisen dat de uitsluiting van Özdemir uit de CDH ongedaan zou worden gemaakt.N-VA-Kamerlid Peter De Roover schreef toen een opiniestuk voor Knack.be. 'De vraag of onze politieke agenda gedomineerd wordt door de Turkse, is geen detailkwestie.(Belga/JH)