za 09/05/2015 - Ludwig De Wolf (deredactie.be)

De 56e Kunstbiënnale van Venetië is feestelijk geopend met de uitreiking van de prijzen van het event. Het Armeense paviljoen werd uitgeroepen tot beste landenbijdrage. De Amerikaanse kunstenares Adrian Piper won de Gouden Leeuw voor individuele kunstenaars.De organisatoren van de 56e editie van de Kunstbiënnale van Venetië voor Beeldende Kunst hebben tijdens de officiële opening van de prestigieuze expo de prijzen voor landen en kunstenaars uitgereikt.

Het Armeense paviljoen heeft de prijs voor beste landenbijdrage gekregen. "Het Armeense paviljoen is gehuisvest in het Armeense klooster in Venetië. Dat ligt op een eilandje. Het is een wonderlijke plek, waar een aantal kunstenaars die uit de diaspora komen hun werk tonen", meldt Chantal Pattyn in Venetië.

"Ik vond de expo niet helemaal geslaagd, maar heb wel een aantal hele goede werken gezien. Heel bijzonder is dat het onrechtstreeks ook een prijs is voor een Belg. Dat is Mekhitar Garabedian gheratatian. Hij is geboren in Aleppo, maar woont en werkt al een hele tijd in Gent.

"Chantal Pattyn was heel hard onder de indruk van een installatie van Garabedian waarin hij de stem van zijn vader heeft verwerkt. "Zijn vader noemt alle namen op van mensen die hij heeft ontmoet sinds hij op de vlucht is moeten gaan in Armenië", klinkt het.

De Amerikaanse conceptkunstenares Adrian Piper won de Gouden Leeuw gelauwerd voor beste artiest en de Ghanese beeldhouwer werd tijdens de officiële opening van de Kunstbiënnale van Venetië gelauwerd voor zijn carrière. De tentoonstelling van de 56e Kunstbiënnale loopt nog tot 22 november.