door © brusselnieuws.be
 06/05/2015

De Turkse vereniging die zondag in Jette een betoging wilde organiseren bij de inhuldiging van een gedenksteen voor Arameeërs, heeft de aanvraag ingetrokken.

Dat zegt burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH).
Op het Kardinaal Mercierplein wordt zondag een gedenksteen ingehuldigd voor de Arameeërs die in 1915 omkwamen bij de Armeense genocide. Er worden 1.000 tot 2.000 mensen verwacht.

Een organisatie van Turkse nationalisten wilde een tegenbetoging organiseren. In Turkije ligt de erkenning van de Armeense genocide nog altijd moeilijk.Maar de vereniging heeft de aanvraag om te mogen betogen nu geannuleerd.

De deelnemers zouden op hetzelfde moment in Hasselt moeten zijn naar aanleiding van de komst van de Turkse president Erdogan.

Ook in Etterbeek wordt er een gedenksteen ingehuldigd, op 22 mei. Daar staat nog altijd een Turkse tegenbetoging gepland.

TURKSE NATIONALISTEN TEGEN MONUMENT VOOR SYRISCHE CHRISTENEN:
door © brusselnieuws.be/FM Brussel

 04/05/2015

Jette krijgt een monument ter herdenking van de volkerenmoord op de Syrische christenen honderd jaar geleden in het Ottomaanse Rijk. Enkele Turkse nationalisten willen een tegenbetoging organiseren. De gemeente bekijkt de aanvraag.

Honderd jaar geleden waren niet alleen de Armeniërs slachtoffer van wat de meeste historici beschouwen als de eerste volkerenmoord in de geschiedenis, ook andere christelijke gemeenschappen in het toenmalige Ottomaanse Rijk kregen af te rekenen met deportatie en moord.

Onder hen ook de Arameeërs en Assyriërs, tegenwoordig ook bekend onder de noemer Syrische christenen. Veel overlevers wonen tot op vandaag in het opnieuw door oorlog verscheurde Syrië (destijds deel van het Ottomaans Rijk), of in de diaspora. Ook in Brussel is er een kleine gemeenschap van naar schatting 120 gezinnen, met Jette als belangrijk centrum.

Onder impuls van die Brusselse families wordt op 10 mei een gedenksteen ingehuldigd op het Kardinaal Mercierplein. Daarbij zou volgens de organisatoren ook minister-president Rudi Vervoort (PS) present tekenen, weet La Libre Belgique.

De gedenksteen is echter niet naar de zin van iedereen. Het huidige Turkse regime worstelt tot op vandaag met de gebeurtenissen van een eeuw geleden en veel nationalisten zijn allergisch voor het woord genocide. Verschillende Turken, volgens burgemeester Hervé Doyen (CDH) vooral uit Vlaanderen, roepen via sociale media op tot een tegenbetoging. De gemeente heeft voorlopig nog geen toelating gegeven.

"De politie gaat overleggen met de organisatoren en als we de tegenbetoging toelaten zal dat op een andere plaats en een ander tijdstip zijn", aldus Doyen aan FM Brussel.