06-05-15, 21.27u - TT - Bron: Belga

PS-Kamerlid Emir Kir is door zijn partij tot de orde geroepen omdat hij vorige week donderdag afwezig was tijdens de minuut stilte die gehouden werd als herdenking van de Armeense genocide. Een concrete strafmaatregel krijgt Kir echter niet opgelegd.

Het is dit jaar exact 100 jaar geleden dat de Armeense genocide van start ging, waarbij tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs om het leven kwamen door geweldplegingen door het Ottomaanse Rijk. In het federaal parlement werd daar vorige week een minuut stilte voor gehouden, maar een aantal parlementsleden van Turkse origine waren daarbij niet aanwezig. Turkije ontkent dat de slachtpartijen op de Armeniërs een genocide vormden.

Ook Emir Kir, parlementslid voor de PS en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node bleef weg van de herdenking, tot groot ongenoegen van zijn partij en voorzitter Di Rupo. Die riep Kir daarom vandaag bij de secretaris-generaal van de partij, maar Kir blijft bij zijn standpunt. Hij weigert de gebeurtenis te erkennen als genocide en spreekt van een "menselijke tragedie".

Verzoening:
De PS herinnert er in een persbericht echter aan dat de partij de "massaslachtingen en de georganiseerde deportaties waar de Armeniërs het slachtoffer van werden, als een genocide door het Ottomaanse Rijk beschouwt". "De PS roept daarom elke mandataris die zich niet aan die positie houdt, tot de orde", zo klinkt het nog.

Een concrete straf of maatregel volgt er echter niet. "Maar Emir Kir kent de positie van zijn partij en heeft die nooit in twijfel getrokken. Hij is ook voorstander van verzoening tussen de volkeren en verzet zich tegen elke vorm van geweld."De PS roept ook op tot een "dialoog" tussen burgers van Armeense en Turkse afkomst.