BRON HLN.be   Zaterdag 2 mei 2015

Armeense genocide:

In de Kamer is vanmiddag een minuut stilte gehouden voor het begin van de Armeense genocide 100 jaar geleden. Verschillende Kamerleden van Turkse origine waren echter afwezig bij die herdenking. PS-Kamerlid Emir Kir wordt door zijn partij alvast op het matje geroepen.

"Honderd jaar geleden gebeurde wat men meestal de Armeense genocide noemt", zo onderstreepte Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). "We hebben de morele plicht om dit te blijven herinneren, de geschiedenis mag zich niet herhalen en daar moeten we elke dag aan werken door ons samen in te zetten voor vrede en rechtvaardigheid."

In de overvolle Kamer waren tijdens de minuut stilte maar een aantal parlementsleden van Turkse origine aanwezig, zoals Ozlem Ozen en Nawel Ben Hamou, allebei van de PS. Ook N-VA-parlementslid Zuhal Demir, van Turks-Koerdische origine, was aanwezig.

 

Andere parlementsleden van Turkse origine bleven weg van de banken van hun partij. Het gaat om Veli Yüksel van CD&V, die zich volgens de partij echter vanmorgen al ziek meldde voor het partij-overleg. Ook Fatma Pehlivan van sp.a en Meyrem Almaci van Groen bleven weg. Almaci had enkele belangrijke afspraken op de agenda staan die al vastlagen voordat er gisteren op de conferentie van de voorzitters beslist werd een minuut stilte te organiseren, zo klinkt het vanuit de partij. Daarvoor had ze zich ook laten vervangen door haar collega Kristof Calvo, die in haar plaats een parlementaire vraag stelde aan vicepremier Kris Peeters.

Tot slot was ook Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node afwezig, in tegenstelling tot zijn partijgenoten. Kir zal daarvoor door zijn partij op het matje worden geroepen, verklaarde partijvoorzitter Elio Di Rupo aan het persagentschap Belga.

Di Rupo wijst erop dat zijn partij "geen enkele ambigue positie" heeft over de Armeense kwestie. De partij diende in 1998 zelf een resolutie in die de genocide erkent en de Turkse regering oproept hetzelfde te doen. "Er waren in meerdere partijen afwezigen, maar dat doet niets af van onze plicht om de genocide te erkennen."