http://www.info-turk.be/435.htm#Europalia
Vrije vertaling en samenvatting.
De Belgische media van 26 november hebben gewillig de oproep beantwoord van een persconferentie ivm Europalia Turkije, event dat plaatsvindt in 2015 in de Europese hoofdstad.
 La Libre Belgique, bij voorbeeld gaf de informatie door onder de titel "L’édition 2015 du festival Europalia mettra la culture turque à l’honneur". De Turkse media, ook zij die gekampt zijn tegen het huidige islamistisch bewind, hebben deze perconferentie toegejuicht. De Turkse minister van cultuur Omer Çelikwas aanwezig.Het klonk als een overwinning van de Turkse lobby in de Europese hoofdstad op de Anatolische diaspora's die zich voorbereiden op de 100e herdenking van de genocide op de Armeniërs en Assyriërs in 2015.

Waarom?
Omdat de Turkse minister een toegeeflijke houding leek in te nemen door te zeggen :

"Anatolië is de wieg van talloze civilisaties, een museum in open lucht. Wij willen de Anatolische cultuur in de kijker zetten, in één stuk en niet onderverdeeld in vakjes. En de Armeense cultuur maakt er deel van uit. Zoals de aderen  van eenzelfde lichaam."

Enkele tentoonstellingen en misschien enkele concerten zullen voldoende bewijzen leveren voor het Europese publiek dat de Armeense, Assyrische en Griekse aderen van dit lichaam steeds even levendig zijn als de Turko-Islamitische aderen in het Turkije van vandaag.
                                    
Wat gezegd over de de deportatie van miljoenen Armeniërs, Assyriërs en Grieken van honderd jaar geleden? Waarom zijn er vandaag maar enkele tientallen duizenden nakomelingen van deze autochtone volkeren die al aanwezig waren op het grondgebied alvorens de aankomst van de Turken in deze "wieg van talloze beschavingen"?                                         

Is Anatolië vandaag daadwerkelijk een openluchtmuseum? Of is het een openlucht begraafplaats van talloze beschavingen waarvan de grondvesters honderd jaar geleden werden gedeporteerd en uitgeroeid? Wat gezegd over de onderdrukking en exterminatie van de Koerdische en Jezitische volkeren? Koçgiri, Sey Sahid, Agri Dersim en Roboski? Wat gezegd over de sunnitische heerschappij op de gemeenschap van de Alevieten?                                                         

Wanneer tijdens de persconferentie een vraag rees over het honderd jaar herdenken van de genocide van 2015, zei Jacobs de Hagende voorzitter van Europalia International, dat het ging om louter toeval en herinnerde er aan dat Europalia "apolitiek" is.

Apolitiek?

Terwijl alle democratische krachten van de wereld zich voorbereiden op de eerste volkerenmoord van de 20e eeuw, volharden de neo-osmaanse en islamitische gezagvoerders van Turkije nog steeds in het loochenen van deze smadelijke daad die de het Osmaanse Rijk heeft voltrokken op het vaderland van  de Armeniërs, de Assyriërs en de Grieken.

 Mevlut Cavusoglu, Minister van Buitenlandse Zaken van dit land, heeft onlangs voor het Turks Parlement verklaard dat het voor Turkije niet mogelijk is de Armeensevolkerenmoord te erkennen, de genocide wordt toegeschreven aan de voorvaderen en de aan de Turkse natie. (armenews.com, 7 november 2014).

Moeten trouwens de inrichters van Europalia geen rekening houden met de rechten van de Mens en met het recht vrije mening in het land dat wordt gekozen als partners van het festival? Het volstaat even te bladeren door de laatste verslagen van de NGO's zoals Amnesty International, Reporters Zonder Grenzen, Human Rights Watch, Europese Federatie van Journalistes en Comité pour la protection des journalistes.

En de onaanvaardbare en verwerpelijke verklaringen  van de voorzitter van de Republiek? (Président Erdogan, Roi de la polémique, AFP, 27 november 2014) Eer betuigen aan een dergelijk regime door het organizeren van Europalia, is dat een apolitieke daad?
Laten we niet vergeten dat de beslissing van de raad van beheer van Europalia International van 23 mei 2013,om Europalia 2015 àaan Turkije te wijden reeds reacties had uitgelokt, zoals dat ook in 1995 het geval was geweest.
Inderdaad, zoals aangehaald in La Libre Belgique van 28 mei 2013, had Europalia in maart 2013 de plannen moeten stopzetten voor de editie gewijd aan Turkije wegens het 'tekort aan respect van Turkije ivm met het programma van de culturele diversiteit onder te verstaan ook de Koerdische dimensie.

Na de nieuwe stap om Europalia aan Turkije te wijden heeft Meester Michel MahmourianVoorzitter van de Armeense Gemeenschap van België de volgende oproep gedaan: "Het is duideljk dat de keuze van het jaar 2015 noch aan toeval te wijten is, noch aan een keuze van aan Belgische kant.Indien Turkije uitnodigen reeds op zich een betwistbare beslissing is, laat ons er toch aan herinneren dat in 1995 de Federale Regering zich verzet had tegen deze uitnodiging wegens politieke redenen. Wij kunnen niets anders doen dan er tegen te reageren;maar laat ons dat niet aleen doen. 2015 zal de 100 jaren van de Armeense Volkenmoord herdenken  maar ook het begin van het jaar van het begin van de teleurgang van alle Christene gemeenschappen van het Osmaanse Rijk. van het l’Empire ottoman. Dit is de gelegenhied om de Griekse, Assyro-Chaldeische Grieken te verenigen en de steun te vragen van van andere minderheden die afstand willen nemen van de officiële houding van Turkije terzake.(http://www.info-turk.be/419.htm#Europalia)

De houding van de organisatoren van Europalia staat in schril contrast met die van de Koerdische Sebahat Tuncel van de partij voor een democratische maatschappij (HDP) die bij het Turks Parlement een voorstel heeft ingediend om de Armeense volkerenmoord te erkennen, alsmede de moordpartijen van de Koerden en Alewieten onder het republikeins bewind.  Tuncel vraagt aan de President zijn excuses aan te bieden in het Parlement aan de slachtoffers van deze daden tegen de mensheid. Zij eist ook dat de Turkse staatsarchieven zouden worden opengesteld, dat 24 april openlijk enn dag van de herdenking zou worden en dat de morele en materiële schade door de staat zou vergoed worden. Zouden de organisatoren van Europalia en de Belgische autoriteiten geen voorbeeld moeten nemen op de moedige houding van deze vrouw en de erkenning van de Armeense genocide alvorens het opbouwen van een programma van het festival?

Indien zij echt "apolitiek" willen zijn!